Pianoservice | Technisch onderhoud

Pianoservice en technisch onderhoud.

“Professionele pianoservice bepaalt de levensduur van uw instrument, en uw eigen speelvreugde”.

Over pianoservice…

Een pianomechaniek is het gecompliceerdste deel van een piano (of vleugel), dat bestaat uit ongeveer 6000 bewegende onderdelen, veelal van hout en vilt. Het mechaniek zorgt voor de speelaard van het instrument en bepaalt daarmee ook de klankkleur. Het is van groot belang dat alle onderdelen van het mechaniek (die vaak in nauwe verbinding staan met elkaar) goed en gelijkmatig op elkaar zijn afgesteld. Als dit niet het geval is, dan is het niet mogelijk om accuraat te kunnen spelen. Door verschil in luchtvochtigheid, slijtage, bouwkwaliteit en gebruik, raakt een pianomechaniek na verloop van tijd ontregeld.

Het opnieuw afstellen van het mechaniek wordt “reguleren” of “afregelen” genoemd; een pianotechnicus controleert alle functies, stelt onderdelen opnieuw af volgens de normen van de fabrikant en draait alle schroeven aan. De voordelen van regelmatige pianoservice zijn:

  • pianoserviceEen prettige en natuurlijke speelaard
  • Een lichtere aanslag
  • Optimale controle over- en een goede respons van uw instrument
  • Minder vermoeidheid na het spelen.
  • Een betere, mooiere klank
  • Minder slijtage op lange termijn

Naast het afregelen is het ook belangrijk dat een piano of vleugel schoon is van binnen. Vuil trekt vocht aan en zorgt daarmee voor corrosie, vastlopende onderdelen en overmatige slijtage. Ook schoonmaken valt onder de noemer pianoservice.

Tot slot is er nog het intoneren; een zeer belangrijk onderdeel van algemene pianoservice. Intoneren houdt in dat de hardheid en spanning in de hamerkoppen veranderd worden, om zo een gelijkmatig timbre in uw instrument te verkrijgen. Ook kan de klankkleur van een instrument aangepast worden aan de ruimte waarin het zich bevindt, danwel uw eigen wensen.

Pianoservice en technisch onderhoud bij Interval Pianotechniek

Bij Interval Pianotechniek worden tijdens het pianostemmen kleine correcties in de afregeling en/of intonatie kosteloos gedaan. Indien er meer tijd nodig is om tot een optimaal resultaat te komen, wordt dit van tevoren aangegeven. Een normale pianoservice beurt duurt doorgaans 4 tot 8 uur. De exacte tijd die nodig is voor werkzaamheden kan na beoordeling meestal vrij nauwkeurig vooraf worden bepaald.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij uw instrument op het gebied van pianoservice? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Interval Pianotechniek is gekwalificeerd voor alle soorten pianoservice, aan ieder pianomerk. Jarenlange ervaring met pianoservice bij de grote concertinstellingen verzekert u van vakmanschap en professionaliteit!