Pianostemmen | Interval Pianotechniek

Pianostemmen Direct afspraak maken

Over pianostemmen…

De toonhoogte van een snaar wordt bepaald door de hoeveelheid spanning op die snaar. Hoe hoger de spanning, hoe hoger de toon. Tijdens het pianostemmen wordt een snaar losser of vaster gedraaid om de “stempen”.

Op een piano of vleugel staat, door de totale spanning van alle snaren, een gemiddelde trekkracht van 18.000 kg.

Verschillen in luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de onderdelen van een piano krimpen en uitzetten. Doordat de meeste onderdelen (direct of indirect) in verbinding staan met de besnaring, veranderen zij hiermee de spanning. Het resultaat: uw piano raakt ontstemd. De mate waarin dit gebeurt, hangt af van de luchtvochtigheid in en rondom het instrument, en de frequentie van het pianostemmen.

Het belang van pianostemmen

Om uw instrument gedurende het hele jaar zo goed mogelijk op toon te houden, dient het 2 tot 3 keer per jaar gestemd te worden. Wordt er minder vaak gestemd, dan bestaat de kans dat het verschil tussen stemmen en ontstemmen groot wordt. Dit heeft zeer veel invloed op de “stemvastheid” van een piano of vleugel. Hoe groter het verschil in toonhoogte bij het pianostemmen, hoe sneller een instrument weer ontstemt.

Een ander voordeel van regelmatig pianostemmen is, dat eventuele technische gebreken sneller opgemerkt en hersteld kunnen worden, om zo grotere schade aan het instrument te voorkomen.

Wat ook meespeelt bij het ontstemmen van uw instrument is de pianist zelf. Hoe intensiever het gebruik, hoe sneller een stemming uit balans raakt. Een goede pianostemmer kan dit met de juiste techniek echter opvangen, door tijdens het pianostemmen de stempen “vast te zetten”. Hierdoor blijft uw piano of vleugel langer zuiver van toon.

Pianostemmen duurt, afhankelijk van de staat van het instrument, 45 – 60 minuten.

Informatie over tarieven vindt u hier.

Interval Pianotechniek garandeert bij ieder instrument de hoogst mogelijke kwaliteit stemming op concertniveau. Door jarenlange ervaring met pianostemmen bij de grote concertinstellingen bent u verzekerd van vakmanschap en professionaliteit! U krijgt daarom op elke stembeurt twee weken garantie*.

Pianostemmen

Meer over pianostemmen op Wikipedia

* mits voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • uw piano is het afgelopen jaar minimaal 2 keer gestemd door een erkend pianostemmer
  • de luchtvochtigheid in en rondom uw piano bedraagt minimaal 40% en maximaal 70%