Piano’s en vleugels schoonmaken

pianostemmer poetsdoekPiano of vleugel schoonmaken.

Veel klanten vragen wat ze het beste kunnen gebruiken om hun piano of vleugel te ontdoen van stof en vuil. Hieronder wat tips en informatie van Interval Pianotechniek.

Voor de binnenkant van piano’s en (met name) vleugels geldt altijd het advies: laten doen door de pianostemmer. De meeste onderdelen in een instrument raken gemakkelijk ontregeld, en schade voortkomend uit verkeerd reinigen is helaas niet uniek.

De buitenkant is echter aan uzelf. En hoewel een hoogglans instrument vaak bedekt is met een stevige polyesterlak, kunt u niet met alle standaard reinigingsmiddelen aan de gang…

Speciaal voor piano’s en vleugels 

Er zijn behoorlijk wat goede middelen op de markt, speciaal voor het poetsen van piano’s. Deze zijn altijd veilig om te gebruiken, voor ieder hoogglans instrument. U kunt ze meestal kopen bij een muziekwinkel die ook piano’s en vleugels verkoopt.

Sommige producten zijn uitsluitend voor het verwijderen van vuil en vet (de bekende pianostemmer cory“vingertjes”), andere zorgen ook voor een anti-statische laag, zodat stof zich minder makkelijk hecht aan het instrument. Ook voor instrumenten met andere afwerkingen, zoals teak of eiken, zijn speciale reinigingsmiddelen op de markt. Vraag bij uw muziekwinkel welke geschikt zijn voor uw instrument. Een van de betere (en duurdere) productlijnen speciaal voor piano’s en vleugels, is die van het merk Cory (website: http://www.corycare.com/ ).

Piano schoonmaken – Algemene producten

Sommige algemene huishoudelijke schoonmaakproducten zijn wel geschikt voor het reinigen van piano’s. Heeft u een hoogglans instrument dat u tussendoor snel wil ontdoen van vlekken? Dan kunt u in plaats van uw speciale schoonmaakmiddel ook Glassex gebruiken. Voor instrumenten met een houten afwerking (fineer), kunt u in veel gevallen een beetje teak-olie gebruiken voor wat extra glans en het tegengaan van verkleuring. Probeer dit, indien u twijfelt, altijd eerst op een klein plekje op uw instrument wat niet goed zichtbaar is, om te testen of het geen kwaad kan. 

Piano schoonmaken – Wat u wel en niet moet doen 

  • Verwijder altijd eerst stof! Doe dit met een zachte en schone doek, die u alleen gebruikt voor uw instrument. Wanneer u een vuile doek gebruikt, of wanneer u uitgebreid gaat poetsen zonder eerst stof te verwijderen, dan krijgt u veegkrassen op de lak.
  • Verwijder geen stof met een duster (om dezelfde reden).
  • Indien u gebruik maakt van statische stofdoeken zoals swiffer, gebruik dan altijd een nieuwe.
  • Gebruik voor het reinigen met reinigingsmiddel wederom een schone doek. Hoe zachter hoe beter. Gebruik geen keukenpapier. Wat zeer geschikt is als doek, zijn oude (schone) t-shirts of beddengoed.
  • Indien u een product gebruikt met een spuitflacon, spuit dan op het doekje, nooit op het instrument. Zo voorkomt u dat u schoonmaakmiddel in uw piano of vleugel spuit.
  • Gebruik nooit schuurmiddelen! Deze zorgen gegarandeerd voor krassen en vlekken op uw instrument.
  • Bij twijfel over reinigingsproducten of voor andere vragen, kunt u altijd terecht bij Interval Pianotechniek.

Piano schoonmaken – Toch een krasje op uw instrument?

Oppervlakkige krassen op hoogglans instrumenten kunnen hersteld worden. Interval Pianotechniek kan dit voor u doen, door middel van polijsten. Neem voor meer informatie hierover contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *